Diyetisyen Yiğit Ensar Çetinkaya, içeriğinde süt veya süt ürünü bulunan besinlerin laktoz içerdiğni, sadece süt ve süt ürünleri ile değil birçok paketli gıda ve hazır yemekle vücuda girdiğini söyledi.
Özellikle inek sütü ve diğer hayvanlardan elde edilen tam yağlı süt, yüksek oranda süt şekeri içerir. Peynir, yoğurt ve tüm diğer süt ürünleri farklı miktarlarda laktoz barındırır. İçeriğinde süt veya süt ürünü bulunan besinler de laktoz içermektedir. Dolayısıyla laktoz sadece süt ve süt ürünleri ile değil aslından birçok paketli gıda ve hazır yemekle vücuda giriyor.
Laktozun içeriği hakkında bilgi veren Diyetisyen Yiğit Ensar Çetinkaya, ‘’Süt ve süt ürünlerini sindirebilmek için ihtiyacımız olan laktaz enzimi vücutta eksik olduğunda ya da hiç olmadığında laktoz şekerini parçalayamayız. Bu durumda ince bağırsaklar laktozu sindiremez. İnce bağırsaktan kalın bağırsağa geçen sindirilememiş laktoz, şişkinlik, ishal, karın ağrısı, gaz gibi yaygın sorunlara neden olur.’’
Çetinkaya, laktoz içeren gıdaları ise şöyle sıraladı;
‘’ Tüm süt ve süt ürünleri değişik dozlarda laktoz içeriğine sahiptir. Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır. Dolayısıyla bu gıdaların tüketimi laktoz intoleransı olan hastalarda şişkinlik, karında ağrı veya kramp, diyare (bağırsak hareketlerinin düzenli çalışmaması sonucunda gün içinde birden fazla defa sulu dışkılama) gaz, mide bulantısı gibi semptomlara yol açabilmektedir.’’ dedi.
Laktoz intoleransı süt alerjisi olmadığını ifade eden Çetinkaya, ‘’İnek sütü alerjisinde savunma (bağışıklık) sistemimiz sütteki proteinlere karşı tepki verirken, laktoz intoleransında sorun savunma mekanizmasının bir tepkisi değildir. İnek sütüne alerjisi olanlar diğer hayvan sütlerini tüketirken sorun yaşamayabilir. Ama laktoz bütün hayvan sütlerinin içinde kendiliğinden var olan şeker olduğu için laktoz intoleransı olan bireyler hiçbir hayvan sütünü tüketemezler. Laktoz İntoleransı Belirtileri; Şişkinlik, ishal, ek olarak gaz ve kramplı karın ağrısı.’’
Çetinkaya, laktozsuz beslenmenin nasıl olduğu şöyle sıraladı ‘’Laktozsuz Alternatifler: laktozsuz süt, laktozsuz kefir, laktozsuz yoğurt, ve laktozsuz peynir gibi alternatif ürünleri tercih edin. Doğal Besinler: laktozsuz beslenme rutininizde taze meyve, sebze, et ve balık gibi doğal besinlere yer verin. Laktozsuz sütler: badem sütü, soya sütü, Hindistan cevizi sütü ve yulaf sütü gibi laktozsuz bitkisel sütleri deneyin. Laktozsuz tarifler: laktoz içermeyen tarifleri öğrenerek evde sağlıklı ve lezzetli yemekler yapın. Besin etiketlerini kontrol edin: hazır gıdalar satın alırken gıdalardaki laktoz içeriğini kontrol etmek için mutlaka besin etiketlerini okuyun.’’ İfadelerine yer verdi.